2 problems with FZ-09 - Yamaha FZ-09 Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
post #1 of 33 Old 06-11-2014, 02:33 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Location: CT
Posts: 15
2 problems with FZ-09

Hey guys, so I have about 1100 miles on my 09, and I have found 2 issues.

One- loud rattling coming from headlight assembly while going over bumps. Its seems like its getting louder. Maybe its just me.

But the second issue has been going on, randomly, since I bought it. I have been riding Dirtbikes, atvs, atcs, and pretty much anything with a motor since I can remember. So at first I thought it was me. But today riding in the city the bike did it again. Stalled out completely when coming to a stop light. I pulled in the clutch, started braking, down shifted to 1st and the bike stalled out. It happened to me last week on a ride and once when I was in bumper to bumper traffic waiting for a accident to clear. I cannot recreate it though. Completely random and well....annoying. It almost feels like the idle isn't high enough of something.

anyone else having these problems?
Motard is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 33 Old 06-11-2014, 02:42 PM
Super Moderator
 
Join Date: Aug 2013
Location: Cornwall ON Canada
Posts: 1,074
Garage
Quote:
Originally Posted by Motard View Post
Hey guys, so I have about 1100 miles on my 09, and I have found 2 issues.

One- loud rattling coming from headlight assembly while going over bumps. Its seems like its getting louder. Maybe its just me.

But the second issue has been going on, randomly, since I bought it. I have been riding Dirtbikes, atvs, atcs, and pretty much anything with a motor since I can remember. So at first I thought it was me. But today riding in the city the bike did it again. Stalled out completely when coming to a stop light. I pulled in the clutch, started braking, down shifted to 1st and the bike stalled out. It happened to me last week on a ride and once when I was in bumper to bumper traffic waiting for a accident to clear. I cannot recreate it though. Completely random and well....annoying. It almost feels like the idle isn't high enough of something.

anyone else having these problems?
With the headlight, I would open up the assy and see if all wiring is secure. Sometimes things are loose inside, clip may have come loose.

With stalling, that's a new one. You're the first with that complaint. I would 'tweek' the idle screw a bit and check the vent hoses from the tank, make sure that they are not pinched a bit where they exit near the footpeg.



harrywz is offline  
post #3 of 33 Old 06-11-2014, 04:59 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Location: CT
Posts: 15
Damn, was hoping I wasn't the only one. I want to take it to the Dealership since I have only had it for a month, but since I cant recreate it I doubt they will be able to find the issue.
Motard is offline  
 
post #4 of 33 Old 06-11-2014, 07:58 PM
Junior Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 6
Check all of the electrical connectors. The stalling issue that you mention is often the result of a loose electrical connector. I would start with the side stand switch and the connector at the clutch lever.
SteveFZ-09 is offline  
post #5 of 33 Old 06-11-2014, 08:13 PM
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Posts: 24
Quote:
Originally Posted by SteveFZ-09 View Post
I would start with the side stand switch and the connector at the clutch lever.
+1
Poogamer69 is offline  
post #6 of 33 Old 06-11-2014, 08:29 PM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 3
Quote:
Originally Posted by Motard View Post
Hey guys, so I have about 1100 miles on my 09, and I have found 2 issues.

One- loud rattling coming from headlight assembly while going over bumps. Its seems like its getting louder. Maybe its just me.

But the second issue has been going on, randomly, since I bought it. I have been riding Dirtbikes, atvs, atcs, and pretty much anything with a motor since I can remember. So at first I thought it was me. But today riding in the city the bike did it again. Stalled out completely when coming to a stop light. I pulled in the clutch, started braking, down shifted to 1st and the bike stalled out. It happened to me last week on a ride and once when I was in bumper to bumper traffic waiting for a accident to clear. I cannot recreate it though. Completely random and well....annoying. It almost feels like the idle isn't high enough of something.

anyone else having these problems?
I have same problem. I had my fz for 2 weeks with about 400 miles on it and so far died on me twice. Pulled up to stop lights bike was in neutral. when light turn to green I shifted into 1st and bike died. It happened again week later. I can not recreate the problem. Took it back to dealer. Service made some adjustments to computer. Will see how it goes.
peter's fz09 is offline  
post #7 of 33 Old 06-11-2014, 08:35 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Location: CT
Posts: 15
Im going to try looking at all the connections before I bring it to the dealer, im glad im not the only one with the issue.

I cheated and searched on the other fz09 forum, but all I could was hard starts with stalling. Guys were linking it to ethanol gas.
Motard is offline  
post #8 of 33 Old 06-11-2014, 08:36 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Location: CT
Posts: 15
Quote:
Originally Posted by Motard View Post
Im going to try looking at all the connections before I bring it to the dealer, im glad im not the only one with the issue.

I cheated and searched on the other fz09 forum, but all I could was hard starts with stalling. Guys were linking it to ethanol gas.
Called the dealer and they said they would notifiy Yamaha about the issue if it turns up enough it maybe a recall.
Motard is offline  
post #9 of 33 Old 06-12-2014, 04:18 AM
Junior Member
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 15
I have just hit 250 miles on my fz09 and I have these EXACT same 2 issues. The rattling I hear coming from the front, but never pinpointed it (only hear it when idle cruising down my ally over bumps). The stalling issue happened once the first day riding, coming to a stop, and once the second day. Hasn't happened since. I'll be saying something to my dealer when I take it in for its 600 mile service.
onthemove is offline  
post #10 of 33 Old 06-12-2014, 09:00 PM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 3
09

Quote:
Originally Posted by peter's fz09 View Post
I have same problem. I had my fz for 2 weeks with about 400 miles on it and so far died on me twice. Pulled up to stop lights bike was in neutral. when light turn to green I shifted into 1st and bike died. It happened again week later. I can not recreate the problem. Took it back to dealer. Service made some adjustments to computer. Will see how it goes.
I think rattling my be from timing chain. I can recreate it in low rpm's in high gear. Looks like chain may be too relaxed.

Last edited by peter's fz09; 06-12-2014 at 11:04 PM.
peter's fz09 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Yamaha FZ-09 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problems removing seat motorock Yamaha FZ-09 Issues and Troubleshooting 15 05-10-2014 07:13 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome